Monday, June 2, 2008

Budaya

Budaya Asia Timur

Assalamualikum kengkawan,kekakak,ab-abang,ad-adik...ahaks!merosakkan bahasa btol la camni kan... tapi ok lagi la daripada merosakkan budaya sendiri... kan kan!? ehe....

Kat Malaysia ni sbenarnye terdiri dari berbilang kaum dan budaya... nak kata kitenye budaya ni memang boleh dibanggakan laa... suma org tau yg budaya kite penuh dengan kelembutan dan sopan santun... tak caya kite boleh tgk anak-anak gadis asia... walaweh!! steadyy!!! comey jer... lembut je aku tgk... sape tak geram beb! memang org kata sejuk je mata mandang... ahaks! tapi kan... tu dulu..... susah skang nak cari camtuh... kalo dapat memang bertuah ahh... mana taknye, aku rasa aku penah citer kat korang kot... aku gi Times Square aku tego budak pompuan tu elok-elok... dia boleh sound aku balik... perghh!!! BUDAK PEREMPUAN SEKOLAH tau... bukan yg dah dewasa... kalo dah besar aku taktau ahh camne dia nye kuang ajar.. aku tego ntuk dia gak... kang kalo dah jadi pape baru nak nanges! salahkan laki! tuduh sana-sini, lari umah la memcam lagi laa.. ni la punca kes-kes yg slalu terjadi kat budak sekolah skang! kene pukul skit dah repot mak bapak! ish marah lak aku!!!

OK!sambung balik pasal budaya... ape yg aku citer kat korang ni suma terjadi mungkin sbb pengaruh bebudak zaman skang ngan budaya-budaya yg tak elok... tak kire laa budaya dari barat ke timur ke selatan ke atau memane laaa... diaorg ni tgk budaya ni cm gempak suma nak jadi camtu... kalo nak ikut cara dressing ke muzik ke aku boleh terima lagi... as long as diaorg ingat tau batas dalam budaya kite... dari segi dressing tuh agak-agak gak ahh... jangan lelebih sudah ahh... yg aku tak puas ati nih, dengan ideologi-ideologi bodoh ni pon diaorg ikut! ini yg merosakkan anak bangsa kite! budaya sendiri dipijak-pijak budaya org dijulang-julang...kite tego diaorg melenting... ni pon sbb salah parents yg manje kan diaorg sangat...dah biasa tak kene marah jadi camtuh laa.. org jadi skinhead diapon nak jadi skinhead, org nak jadi punk dia pon nak jadi punk... ni yg paling baru ni goth! aduhhh...menyampah aku!

Dulu time aku zaman sekolah pon takde la cam skang ni... menggeletik je aku tgk bebudak zaman skang... diaorg ingat diaorg pakai cam punk ke skinhead ke diaorg jadi kebal... kalo dah kene ketuk ngan hammer sakit gak beb! aku tak kesah laa diaorg nak jadi skinhead ke punk ke aku memang tak kesah... yg aku kesah ni, diaorg ni menyusahkan org lain... buat org lain tak senang duduk... merosakkan budaya sendiri ngan kelakuan diaorg yg tak senonoh! tu la org kata, kerana nila setitik rosak susu sebelanga! biar la org barat nak cecium ke beromen ke kat depan org ramai, kite ni takyah ahh tiru camtuh... bukan nak galakkan tapi agak-agak ahh... jangan la sampai open sangat... kite ni org timur, diaorg tu org barat... kite buat cara kite diaorg dengan cara diaorg... contoh yg baik kite amik yg tak elok kite abaikan...

Kite amik contoh SKINHEAD la kan... aku tgk skang ni dah kurang skit skinhead... skang ni kan suma nak jadi cam my kemikel romen... dokmat yg diaorg beli 2-3 ratus tu dah ditinggalkan usang... sbb ape!? keranakan budaya tuh dah lapok... skang org layan gothic la beb! tapi time zaman skinhead tuh diaorg tak pk... org join diaorg pon nak join... nak jadi papa skin kene jadi nazi! kakak dia jongos ahh!!main petik je... skinhead ni memacam ade.. skin true laa,skin sharp laa skin nazi laaa... ntah ape jenis skin lagi laaa... aku taktau ape yg diaorg nak pejuangkan... nak ikutkan maksud SKINHEADS (Soldier Kingdom Independent Nations Harted Egoes Anti Drugs Sex!) aku pon tak sure laa... ni pon aku baca zines dia time zaman sekolah dulu... nak kata anti drug ade je aku tgk amik dadah!! senang kata memende ni suma ngarut laa...kalo btol la diaorg nak perjuangkan SKINHEAD ni dengan rules yg memang betol, sory la beb! bukan kat Malaysia la ko nak pejuangkan... tak dapat la cek! kami sudah ada budaya dan perjuangan sendiri.. ideologi anda tidak memenuhi kehendak kami... nak kata skinhead ni anti-racial pon aku taktau laa.. kan dalam maksud SHARP tuh ( Skin Head Anti Racial Hatred )… diaorg ni cakap je pandai, buat nye tidak.. bebudak skang ni lak banggakan sangat perjuangan yg tak memberi maksud sebenar dalam perjuangan diaorg sndiri…

People United Not Kingdom! tu la PUNK! lagu ni yg cek tak suka dengaq ni! ehe...kuar berita tgk diaorg makan sampah, busuk gile... agak-agak ahh beb... pegi trim rambut ade duit, takkan la roti 50sen takleh beli.. campur 1.20 dapat teh o ais bungkus satu... dokmat nak mahal..suar jeans nak branded... jaket nak bergaya... beli la perfume skit... paling kedekut pon beli la minyak atar... at least ade la bau manusia skit... ni lagi satu ideologi yg takleh terima pakai tapi still di pakai oleh org yang takde otak...aku taktau la amende diaorg nak perjuangkan... budaya ape diaorg cuba tunjukkan! kalo tgk kamus oxford tu pon, maksud PUNK tu org yg cam tak guna tau... lagi dibanggakan jadi punk nih... tak paham aku... nak kata kan tak suka dengan Negara sndiri tapi dok gak atas tanah yg dimajukan oleh sesebuah kerajaan…. Tolong la anak muda skang, aku pon anak muda gak tapi bukak la minda korang nih… jangan lah ikut sangat dengan budaya luar yg tak memberi ape² perubahan yg positif dalam diri korang nih… korang ni terlalu sangat ikut budaya tapi tak stadi dulu diaorg nye history… ideology diaorg tu lah yg merosakkan perhubungan berpuluh-puluh Negara kat dunia nih… ideology diaorg gak lah yg merosakkan pemikiran manusia yg makin bijak nih… bacalah balik ideology yg berkaitan ngan nye.. insyallah korang akan sedih.. ni salah satu propaganda yahudi ntuk merosakkan pemikiran manusia dan menghancurkan kepercayaan manusia terhadap tuhan especially org yg beragama Islam nih!

Skang ni dah start dah budaya gothic kat Negara kite… dengan lahirnye mai kemikel romen tuh, mulalah budak² zaman skang nak tiru gaya diaorg.. pernah aku jejalan kat kl aku tngk bebudak ni pakai kot hitam tetengah panas… dah la panas di bawaknye payung yg tak memberi sebarang bantuan ketika ujan… mana tak nye! Payung diaorg tuh ade bebulu… pelik aku! Yg laki siap pakai lipstick itam… serius aku cakap, memang bermasalah diaorg nih… takde yg elok aku tgk! Hensem ape tah lagi… ish ish… bukan nak kutuk tapi diaorg ni cam membodo kan diri sndiri…

Ikutkan banyak lagi budaya luar yg bagi kesan negative kat Negara kite nih… nak terangkan memang sangat banyak… yg aku tau, budaya ni suma takde satu pon yg beri kebaikan pada org muda kat Negara kite.. aku harap sbelum diaorg buat sesuatu pk la dulu n fahami la bebetol ape yg diaorg nak perjuangkan tuh…

2 comments:

fendy_ahmad said...

Salam Buat Saudara Fir yang pernah kudidik :)

Pertama kali saya 'menjelajah' blog ini....

Menarik topik-topik yang cuba dibawakan, dengan bahasa yang 'sempoi' gitu ;)

terus bersemangat untuk ber 'blog' !

FiR said...

ehe...
thanks eh abang lecturer yg ku kagumi =)